Ideea a rasarit in urma experientei nepotului meu legata de inscrierea la liceu. Il vom denumi mai departe in poveste: Calin. Ca orice adolescent normal, dar nu foarte interesat de importanta materiilor pe care le va studia la liceu, dupa testele de la evaluarea nationala, Calin s-a concentrat pe alegerea liceului la care invata, cu profil real, si la care majoritatea prietenilor/colegilor se inscriau.
Intamplarea a facut ca in urma repartizarii computerizate a Ministerului Educatiei, Calin sa aterizeze la un alt liceu decat cel selectat initial… unul cu profilul: turism. Practic a picat cerul pe nepotul meu in momentul in care a vazut ca, din clasa a IX-a nu va mai petrece timp la acelasi liceu cu prietenii lui, nici profilul liceului nu va fi unul real si nici materiile pe care le va studia nu vor fi cele preferate. Calin visase sa devina arhitect… iar acum, cu repartizarea lui la turism, visul acesta parea unul muuult mai indepartat.
In cateva zile, am povestit patania cu unul dintre colegii de serviciu si ne-am intrebat unul pe altul: putem oare face ceva pentru indrumarea acestor adolescenti? Mai precis, putem face in asa fel incat adolscentii sa fie mai informati atunci cand trebuie sa ia o decizie serioasa cu privire la viitorul lor? Ce alegeri au la dispozitie adolescentii atunci cand societatea (anturajul, scoala, familia) le impun drumul in viata sau le prezinta un numar prea mic de optiuni? La toate aceste intrebari am gasit un raspuns: GUIDE ME!
Inceputul a fost mult mai usor decat ma asteptam. Studiasem o gramada de documente prezentate de autoritatile din Romania cu o rata incredibil de mare a abandonului scolar preuniversitar. In plus, mai mult de un sfert din cei care continua studiile superioare renunta in primii 2 ani. Prin urmare, exista atat de multi copii talentati care-si abandoneaza visurile mult prea devreme, din cauza anturajului, lipsei de motivare ori sustinere in familie sau la scoala.
Am constientizat ca aveam alaturi colegi pentru care Guide Me a devenit mai mult decat un program de voluntariat, a devenit o pasiune! Ce poate fi mai frumos decat sa simti satisfactia schimbarii in bine a unei vieti?! Ne-a ajutat faptul ca ai mei colegi au contribuit enorm, ajungand de la o simpla idee la un adevarat program de voluntariat. Astfel, am intrat in contact cu Fundatia Vodafone Romania, Fundatia World Vision si cu asociatia Cortul Terapeutic. Si de atunci totul a devenit foarte clar si extrem de simplu. Aveam dintr-odata alaturi si mai multi colegi si prieteni cu acelasi unic scop: indrumarea si sustinerea elevilor pentru ca acestia sa-si atinga potentialul maxim si sa faca cea mai buna alegere a viitoarei cariere.
Daca si Calin ar fi beneficiat de acest program, drumul lui catre visul de architect ar fi fost mai simplu. Si totusi… inca se poate, acum este in clasa a X-a si inca are timp sa se gandeasca serios la optiunile pe care le poate urma. De aceea, Guide Me a devenit un program educational non-formal care include sesiuni motivationale, sociale, de planificare, tehnici de invatare si multe altele. Ii uram succes lui Calin!
Comenteaza