Bună tuturor,

A trecut ceva timp de când nu am mai postat în această secțiune, însă o dată cu începerea unui nou an școlar ne-am gândit că un nou exemplu de reușită vă dă curajul necesar de a vă pregăti pentru examenul de bacalaureat. Așa că așezați-vă comod pe un scaun și bucurați-vă împreuna cu noi de reușita elevei Ana-Maria. Ea a făcut parte din programul Guide Me și a participat la un interviu cu noi unde ne-a dezvăluit câte ceva din experiența ei.

Interviu cu Ana-Maria

Autor : Bună Ana-Maria. Îți mulțumim tare mult că ți-ai făcut timp să stai de vorbă cu noi, după încheierea participării tale în cadrul programului Guide Me. Noi te felicităm din toată inima pentru că ai reușit să susții cu succes examenul de bacalaureat și suntem curioși cum te-ai simțit în ziua aceea. Cum te-ai simțit după ce ai văzut rezultatele la bac? Care a fost prima ta reacție?

Ana-Maria : Bună. Vă mulțumesc frumos! Eu am absolvit Colegiul Național ”Radu Greceanu” din Slatina și recunosc că am avut mari emoții în privința rezultatelor la Bacalaureat. La prima sesiune am reușit să iau note bune la română și biologie, însă matematica mi-a creat probleme. La cea de-a doua sesiune recunosc că nu m-am așteptat să am un rezultat bun, dar am fost foarte mândră de mine că am reușit să trec și peste ultima probă rămasă.

Autor: Să ne întoarcem puțin în timp, când te-ai întâlnit prima dată cu echipa de voluntari Guide Me și cum a început totul. Care a fost primul tău gând/părere despre oameni și despre proiect ?

Ana-Maria : Sinceră să fiu, la primele întâlniri nu am avut speranțe prea mari de la proiectul Guide Me, dar timpul mi-a demonstrat contrariul. Voluntarii au fost mai mult decât un simplu profesor care m-au ghidat spre reușită, au fost prietenii mei. M-au ajutat atât cu materiile pentru Bac, cât și cu câteva vorbe bune care să mă ajute mai departe în viață.

Autor : Cum a fost experiența GuideMe. Ne poți descrie în câteva cuvinte ?

Ana-Maria: Dacă ar trebui să aleg să fac parte din nou din acest program, nu aș ezita niciun moment. Sunt niște oameni care știu să asculte, dar și să învețe. Personal am înțeles foarte multe lucruri de la profesoara de matematică – în câteva luni am învățat cât nu am reușit să învăț în 4 ani de liceu la clasă. Să nu mai vorbesc și de minunata studentă din anul 6 de la medicină care a fost un meditator excepțional. Cu toate că se supăra pe noi că aveam zile când nu învățasem ce ne predase ea, o luam de la început și ne punea întrebări să ne reamintim ce am învățat. Mi-a plăcut întotdeauna modul de desfășurare al orelor și faptul că mereu puteam să punem întrebări când nu înțelegeam, fără să ne fie rușine. Activitățile se desfășurau într-un mod relaxat și asta mi-a dat sentimentul că mă pot deschide fără temeri sau ezitări.

Autor : Povestește-ne puțin cum ți s-a părut drumul până la bac ? Obositor, frumos când vedeai progresul pas cu pas, provocator… ?

Ana -Maria : Daca aș putea să dau timpul înapoi, aș alege să lucrez mai mult și să fiu mult mai activă decât am fost. Pentru mine Bac-ul nu a fost doar pasul următor spre facultate, ci și începutul procesului meu de maturizare. N-aș fi vrut să renunț așa de ușor la anii de liceu, dar timpul nu ne iartă. Drumul a fost unul greu pentru mine deoarece am avut foarte mult de recuperat, dar acest proiect mi-a fost de mare ajutor.

Autor: Ce ți s-a părut a fi cel mai greu din toată această experiență ?

Ana-Maria: Nu pot să spun că a fost ceva greu și ceva mai puțin greu, mie personal matematica mi-a făcut probleme de când am ajuns la liceu, însă nu vreau să dau vina pe materie în sine sau pe profesorul de la clasa. Dacă i-aș fi acordat mai multă atenție în cei 4 ani de liceu, cred că lucrurile ar fi stat altfel.

Autor: Ce lecție/lecții ai învățat din această experiență ?

Ana-Maria: Am învățat că timpul nu ne așteaptă. Profesorii ne spuneau mereu că după fiecare lecție învățată cu ei, să citim măcar de câteva ori, dacă nu reușim să o învățăm. Nu am făcut asta, am lăsat totul pe final și s-a văzut diferența. Am învățat să ascult, pentru că acești oameni chiar ne-au vrut binele, tot ce spuneau era în interesul nostru, dar atunci pe moment nu mi-am dat seama. Am învățat să comunic mai bine și am simțit cum e să faci parte dintr-o comunitate, a fost foarte plăcut.

Autor: Ce sfat le-ai da colegilor tăi pentru a obține un rezultat pozitiv la bac?

Ana-Maria: Le-aș spune să nu mai amâne niciodată o lecție dacă știu că o au de învățat pentru următoarele zile. Să nu fie speriați și să aibă încredere în forțele proprii. Atitudinea lor și încrederea în sine este foarte importantă, dacă fac asta, nu au cum să nu reușească.

Autor: Ai vreun mesaj pentru echipa Guide Me ? Vrei să transmiți ceva echipei de voluntari?

Ana-Maria: Vreau să spun că echipa GUIDE ME este una foarte frumoasă, plină de oameni iubitori care nu sunt doar profesori, ci și prieteni dacă știi să te deschizi în fața lor. Mi-a plăcut foarte mult să fac parte din proiectul lor. Ce vreau să spun este: Fiți la fel cum ați fost cu mine, învățați elevii cât mai multe despre școală, însă nu strică dacă discutați și ceva care să îi ajute în viitor. Pe mine m-au ajutat mult sfaturile voluntarilor și m-au ambiționat. Sper să aveți cât mai multe reușite, să continuați cu acest proiect și să aud de cât mai multe persoane că au putut trece peste această etapă cu ajutorul vostru! Vă mulțumesc pentru tot!❤️

Și noi, echipa GUIDE ME, îți mulțumim și îți dorim mult succes în împlinirea tuturor planurilor tale!