Una dintre cele mai importante perioade ale vietii este chiar cea de inceput. Ce realizam in primii ani poate influenta foarte mult cursul vietii. De aceea este foarte important sa incepem cat mai bine. Desigur asta nu depinde in totalitate de noi….

Locul in care ne nastem, conditiile de viata, posibilitatile materiale, sprijinul oferit de familie difera de la un copil la altul. Desi contextul in care aparem pe lume nu poate fi controlat, deciziile luate si prioritatile setate in copilarie si adolescenta ne apartin si ne vor modela viitorul. Daca reusim sa facem primii pasi intr-o directie favorabila ne vom usura considerabil restul drumului, asa cum enunta simplu mai multe proverbe romanesti de genul "Ai carte, ai parte!" sau "Inveti cativa ani dar esti domn/doamna o viata" :)

Vilfredo Pareto este un faimos economist si sociolog italian care a trait cu 100 de ani in urma. Poate va veti intreba ce legatura avem noi cu economisti italieni din secolul trecut?  Ei bine, desi a scris numeroase lucrari, Pareto a ramas in memoria colectiva datorita principiului care ii poarta numele, cunoscut si ca regula 80/20.

Analizand situatia economica a tarii sale, acesta a constatat ca 80% din terenul Italiei era detinut de doar 20% din populatie. Pornind de la principiul distributiei Pareto, s-a constatat rapid ca regula este valabila si in multe alte domenii precum vanzarile, unde 80%  dintre produse sunt cumparate de 20% dintre clienti.

Principiul Pareto poate fi folosit cu succes si in luarea deciziilor sau setarea prioritatilor. Probabil ca 20% dintre activitatile pe care le intreprinde un tanar ii vor aduce 80% dintre beneficii. Poate ca televiziunea, jocurile sau retelele de socializare ii pot ocupa mult timp insa ii vor aduce putine beneficii pe termen lung.  Educatia in schimb se incadreaza in acesti primi 20%, tanarul obtinand posibilitea unei cariere ce ii va oferi o viata mai buna si ii va deschide noi orizonturi.

Asadar educatia conteaza si indiferent de ce vedem in jurul nostru, acest timp al maturizarii nu trebuie irosit. Aceasta este si misiunea asumata de echipa "Guide Me": o initiativa a unui grup de voluntari pasionati care doreste sa schimbe destinele tinerilor, propunandu-si reducerea abandonului scolar si imbunatatirea performantelor scolare. Ne puteti urmari in continuare pe acest site, dar si pe Facebook, Instagram si Linkedin unde vom reveni cu noutati. Daca va identificati cu misiunea noastra si doriti sa va implicati nu ezitati sa ne contactati :)