Educatia romaneasca in forma sa actuala, desi usor modernizata, isi are inca radacinile in perioada comunista. Accentul este in continuare pus pe memorare si acumularea cat mai multor notiuni din diverse domenii, in detrimentul gandirii critice si a intelegerii in profunzime a unor concepte ce ar putea fi apoi folosite in viata cotidiana.

Psihologia, provenita din aceasta perioada apusa, inca nu a disparut din scoala romaneasca, elevul fiind nevoit sa invete mecanic si apoi sa reproduca, fara a pune prea multe intrebari si fara a se abate de la cursul explicativ deja stabilit cu multi ani in urma. Profesorul are intotdeauna dreptate, exista deja anumite interpretari standardizate mai ales in literatura si alte materii umaniste, iar ideile originale adesea nu sunt nici incurajate, nici apreciate.

Desigur exista si destule exceptii, profesori si scoli moderne, iar educatia in sine incearca in ultimele doua decenii sa se adapteze vremurilor. Cu toate acestea o adevarata reforma a educatiei incluzand atat programa scolara cat si modul de predare, ce ar putea sa o aduca in prezent si cumva aliniata cu scoala occidentala, inca nu s-a produs.

In aceste conditii, tinerii nostri adesea evita sa puna intrebari si isi inabusa dorinta de a exprima opinii sau de a intreba de ce, pentru a nu contesta in vreun fel fie autoritatea dascalului, fie intregul fir logic stabilit cu zeci de ani in urma si care nu mai lasa loc unor noi interpretari.

Astfel apar cateva mari dezavantaje provenite din aceasta mentalitate desueta care provoaca consecinte neplacute in intreaga societate mai tarziu, la maturizarea copilului.

  • Bazandu-se doar pe memorare, copilul nu invata sa prelucreze informatia primita din exterior si nu incearca sa inteleaga lucrurile in profunzime sau sa aplice ce a invatat intr-o situatie noua. Este un factor ce poate determina analfabetismul functional.
  • Copilul nu este atras de nicio ramura a educatiei, nu isi gaseste usor vocatia si dorinta lui de a termina studiile si poate mai tarziu de a se specializa dispar. Pe langa conditiile materiale nefavorabile acesta este un alt factor ce determina abandonul scolar.
  •  Copilul nu isi dezvolta o gandire critica, nu invata sa intrebe si sa se intrebe "de ce?". Este unul dintre factorii care duc la influenta sporita a stirilor false si a raspandirii ideilor ambigue in societate.

In continuare vom dezbate putin importanta ultimului punct.

Adesea subestimata, efectul acestei intrebari simple dar foarte puternice, " de ce ", a constituit subiectul a numeroase scrieri filozofice de-a lungul istoriei, a unei laturi a psihologiei moderne si a tehnicilor de coaching sau introspectie folosite frecvent in companiile moderne pentru dezvoltarea personala a angajatilor.

Este una dintre intrebarile care porneste si sustine procesul de gandire logica si critica. Nu mereu conduce la un raspuns pentru ca uneori acesta inca nu exista sau nu este cunoscut, dar stimuleaza procesul gandirii in sine sau conduce catre alte intrebari, mai potrivite. Sa te intrebi "de ce" este mereu un exercitiu bun.

Una dintre metodele folosite pentru determinarea cauzei unui eveniment este metoda celor 5 "de ce?". Teoria spune ca daca intrebam de cinci ori "de ce", in cele mai multe situatii vom ajunge la cauza principala.

Vom da si un exemplu pornind de la enuntul: "Tanarul a dorit sa isi continue studiile si dupa ce a trecut examenul de BAC." Sa incercam in continuare sa identificam cauza principala, urmand metoda de mai sus.

  1. De ce isi continua tanarul studiile? Pentru ca a trecut examenul de BAC cu brio.
  2. De ce a trecut examenul de BAC? Pentru ca s-a pregatit inainte de sustinerea examenului.
  3. De ce s-a pregatit inainte de sustinerea examenului? Pentru ca a fost motivat sa isi urmeze vocatia si sa studieze in continuare.
  4. De ce a fost motivat sa isi urmeze vocatia? Pentru ca a avut parte de contextul potrivit care sa ii stimuleze interesul pentru dezvoltare.
  5. De ce a avut contextul potrivit? Pentru ca a intalnit niste dascali care i-au incurajat gandirea critica si echipa Guide Me care l-a ajutat sa se pregateasca :)

Aceasta este si misiunea asumata de echipa "Guide Me".

Daca te identifici cu misiunea noastra si doresti sa te implici, nu ezita sa ne contactezi.

Ne poti urmari in continuare pe acest site dar si pe Facebook, Instagram si Linkedin unde vom reveni cu noutati.