Aproape o cincime din populatia planetei traieste in China. Cultura acestui popor se intinde peste cateva milenii si include cea mai veche forma de scriere folosita continuu pana in prezent, desi intr-o forma usor modernizata. Cu toate acestea multi chinezi nu reusesc sa scrie si sa citeasca pana la o varsta inaintata, iar altii raman doar la un stadiu incipient.

Caracterele folosite in alfabetul chinez sunt logograme, adica fiecare reprezinta un cuvant sau o silaba. Acestea au fost adaptate si pentru alte limbi din Asia de Est, fiind de exemplu o componenta cheie a sistemului de scriere japoneza, unde sunt denumite Kanji. Astfel, din punct de vedere al numarului de utilizatori, caracterele chinezesti sunt printre cele mai utilizate sisteme de scriere din lume.

Numarul de caractere chinezesti care apar in dictionare este de ordinul zecilor de mii, insa cele mai multe sunt fie versiuni grafice, fie arhaice si inlaturate din scrierea curenta, fie folosite pentru termeni de specialitate.

Sistemul educational chinez presupune minim 9 ani de invatamant obligatoriu. Primii 6 ani reprezinta invatamantul primar.

Elevii incep studiul la varsta de 6 ani si termina la 12 ani. Urmeaza intai 3 ani de invatamant secundar inferior (gimnaziu), cu care se termina invatamantul obligatoriu, apoi 3 ani de invatamant secundar superior (liceu), la finalul carora elevul termina studiile medii.

Elevii chinezi invata „chineza de baza” pe intreg parcursul scolii elementare, deci vreme de 6 ani. Tot atunci isi imbunatatesc treptat abilitatile de citire pe masura ce trec dintr-o clasa in alta. In gimnaziu si liceu invata gramatica avansata si chineza clasica. Ei incep sa citeasca texte cu adnotare pinyin adaugata peste caracterele chinezesti din clasa intai, de la cele usor de citit si pana la cele putin mai dificile. Din clasa a treia pot incepe sa citeasca texte fara pinyin, initial usoare si crescand treptat complexitatea.

Pinyin este sistemul special creat pentru ca oamenii sa invete pronuntia in chineza mandarina. Acesta ajuta atat strainii cat si vorbitorii nativi de chineza sa invete si sa inteleaga limba, fiind un instrument folosit pentru a scrie caracterele chinezesti in alfabetul latin. Pinyin a devenit esential in viata de zi cu zi pentru chinezi, fiind folosit pe langa invatarea pronuntiei si ca metoda de introducere a caracterelor chinezesti in computere sau alte dispozitive electronice.

Revenind la elevi, in momentul terminarii scolii primare, acestia pot citi aproape orice text, cunoscand aproximativ 3500 de caractere chinezesti populare. Cu toate acestea ei nu pot intelege si aprecia cu adevarat operele literare sau lucrarile de specialitate pana nu termina gimnaziul sau chiar liceul, in functie de complexitatea si profunzimea acestora.

Asadar educatia in alte zone ale lumii este mult mai anevoioasa decat in tara noastra. Cu toate acestea oamenii depun eforturi considerabile pentru a o obtine.

O buna parte din populatia Asiei invata multi ani doar pentru a citi si a scrie.

Alfabetul latin poate fi invatat din primul an scolar. Apoi cuvintele si expresiile limbii romane vor fi aprofundate in urmatorii ani de studiu, existand totusi o similaritate cu alte limbi latine, dar si imprumutand cuvinte si expresii din alte limbi europene.

Spre exemplu cuvantul „haide!” este folosit intr-o forma mai mult sau mai putin derivata in majoritatea limbilor balcanice, fiind scris diferit, dar pronuntat aproape la fel in limbile bulgara (khaide), sarba (hajde), turca (haydi), aromana (aide), macedoneana (ajde), kurda (hayde) …sau maghiara (gyerunk) :)  In concluzie exista numeroase motive pentru a invata limba noastra cat si multe altele.

Educatia este si va fi mereu foarte importanta, indiferent de zona in care traim, iar incercarea de a o populariza va fi mereu una nobila, indiferent de efortul necesar.

Aceasta este si misiunea asumata de echipa „Guide Me”.

Daca te identifici cu misiunea noastra si doresti sa te implici, nu ezita sa ne contactezi.

Ne poti urmari in continuare pe acest site, dar si pe Facebook, Instagram si Linkedin, unde vom reveni cu noutati.