De multe ori ne gasim in situatii in care pur si simplu ne oprim, analizam si ne gandim : „Cat de bine ar fi fost sa am pe cineva care sa imi spuna ce sa fac si sa ma ajute sa decid !”
Aceste situatii apar la inceput foarte des si sunt o parte integrata a evolutiei noastre…ne lovim de decizii si de situatii complexe, in care incercam sa razbim…insa devine covarsitor de greu si sufocant de urgent.
Cum ar fi insa ca pe drumul evolutiei noastre sa exista un mecanism de suport care ne invata cum sa ne pregatim, cum sa gandim si cum sa devenim cele mai bune variante ale noastre, ca atunci cand drumul nostru devine anevoios, sa ne simtim confortabili in a actiona decisiv, a lua cele mai bune decizii si a fi pregatiti pentru orice poate veni ?
Daca te-ai intrebat vreodata….acesta este rolul unui mentor.
De-a lungul vietii, rolul de mentor poate fi jucat de multiple persoane ce fac parte din realitatea noastra. Inca de mici, avem in preajma noastra parinti care ne ghideaza si incearca sa ne ajute sa navigam prin viata in primii ani. Cum crestem, apar profesorii care incearca sa ne desluseasca mai mult din lumea inconjuratoare si sa ne inarmeze pentru pasii urmatori pe care inevitabil va trebui sa ii parcurgem, cand iesim de sub protectia parintilor si a mediului academic si trebuie sa facem primii pasi cu mintea si abilitatile invatate…aici poate deveni complicat, pentru prima data.
Suntem asaltati de alegeri, optiuni, decizii si posibilitati, toate avand impact si toate scriind narative noi despre propria persoana si definind cine devenim.
Greu ? Da. Imposibil? Nu. Poate fi mai usor? SIGUR !
De obicei, unde sunt mai multe minti concentrate pe un obiectiv, puterea creste si sansele ca rezultatul sa fie optim sporesc. Aceasta calauza in drumul nostru poate fi reprezentat de un mentor.
Cand si cum ne alegem un mentor ?
Putem sa ne alegem un mentor in momentul in care devenim constienti de un obiectiv pe care vrem sa il atingem. Obiectivele reprezinta un rezultat pe care vrem sa il atingem, dar pentru a-l atinge, avem nevoie de un set de abilitati, de o gandire specifica, de conexiuni si de metoda.
Sansele sunt ca, fiind la inceput, sa ne fie greu sa obtinem toate cele de mai sus si sa intram intr-o stare de anxietate contra-productiva.
Aici intervine alegerea unui mentor : cautam pe cineva care a atins deja un obiectiv asemanator cu al nostru, care a trecut prin tot procesul si a avut succes, care a dobandit deja abilitatile, gandirea, conexiunile si metoda si esti dispus sa ne ajuta sa obtinem si noi acelasi lucru, ba chiar mai mult.
Mentorul este „asortat” cu obiectivul, si obiectivul va deveni „asortat” cu propriile noastre dorinte.
Ce face un mentor ?
Dupa ce ne-am ales un mentor, incepe calatoria cunoasterii. Mentorul va fi acea persoana care ne va antrena in a gasi propriile noastre solutii pentru probleme, cu tact si rabdare, si ne va invata sa gandim metodic in asa fel incat de fiecare data cand problema se va repeta, vom fi inarmati cu abilitatile necesare sa rezolvam si sa luam cea mai buna decizie.
Avand experienta de partea sa, mentorul ne calauzeste pe tot parcursul povestii noastre si ne ambitioneaza sa continuam, chiar si in momentele in care vrem sa renuntam.
Mentorul este cel care te felicita in momentul in care reusesti, dar este si cel care te intreaba „ce ai invatat din asta?” in momentul in care nu reusim. Va fi acea persoana care nu te va blama, ci iti va analiza actiunile si metodele si te va „instiga” sa iti dai seama cum sa te perfectionezi, ca data urmatoare sa reusesti garantat.
Ce nu face un mentor ?
Un mentor nu iti da solutia si nu ar trebui sa ne astepam la asta de la el/ea. Mentorul iti va oferi metodele, iti va oferi propria-i experienta si gandire, te va face puternic/a incat sa poti sa iti generezi propriile solutii.
Logica din spatele metodei mentoratului este una pe cat de simpla, pe atat de complexa : este ineficient sa iti rezolv o problema, deoarece cand se va repeta nu vei fi inarmat sa o rezolvi chiar tu, asa ca te voi face pe tine puternic/a pentru a fi pregatit/a sa duci toate greutatile drumului tau, cu capul sus, puternic/a si pregatit/a.
Ce obtin de la un mentor ?
Cunoastere, in primul rand. Fie ca vine sub forma de sfaturi, de resurse unde putem invata, de exemple ce se aplica pe situatia noastra, un mentor ne ofera cunoastere adaptata obiectivului nostru si dincolo de acesta.
Pe calea cunoasterii, mentorul ne va oferi support. Suportul unui mentor se traduce in grija si disponbilitatea pe care o va oferi atunci cand avem nevoie de el/ea. Pe drumul cunoasterii suntem rareori singuri, si mentorul stie asta.
Cei mai buni mentori pe care ii putem avea sunt cei care lasa un impact pozitiv de durata asupra noastra si la care putem sa ne gandim, dupa ani si ani, cand ajungem sa avem succes, ca au fost parte pivotala din calatoria noastra si ca ne-au adus o raza de lumina cand drumul era intunecat.
Tu ai un mentor care sa te ajute in calea ta catre succes?
Comenteaza