Te-ai intrebat vreodata ce te determina sa te ridici din pat dimineata? Ce te face sa incepi o noua zi cu gandul la o viata (mai) buna? Ce te impinge sa faci ceva, orice, oricand?

Orice actiune a unei fiinte pe aceasta planeta, fie ea o fapta, un gand sau o traire, are o motivatie. Fara a intra prea adanc aici intr-o discutie filozofica despre sursa motivatiilor noastre, putem afirma ca in acord cu majoritatea studiilor recente, oamenii si mamiferele, in general, sunt determinati in actiunile lor de 4 motivatii primare: siguranta, statut, reproducere si autonomie.

Prioritatea tuturor vietatilor este in primul rand sa isi tina genele in viata, sa supravietuiasca. Este valabil si pentru om care are nevoie de un adapost, de hrana si de asigurarea nevoilor primordiale, incluse in motivatia numita generic siguranta.

Dupa ce siguranta este asigurata, la fel ca un catelus care se joaca cu fratii lui pregatindu-se pentru ce urmeza, omul incepe sa navigheze cumva ierarhiile sociale, sa relationeze si sa obtina un statut cat mai avantajos in cadrul societatii.

Odata obtinut statutul, fiecare mamifer incearca sa isi raspandeasca genele, sa se reproduca pentru a isi asigura continuitatea.

Apoi doreste sa paraseasca cuibul. Simte nevoia de a se descurca singur, de a-si satisface necesitatile pe cont propriu, pe scurt de a fi autonom.  Cele 4 motivatii primare arata printre altele modul in care viata a evoluat si a continuat sa se reproduca.

Pastrand in minte aceste 4 motivatii primare putem intelege mai usor de ce facem anumite lucruri. In cazul fiintelor evoluate insa, precum omul, acestea pot fi extrapolate si capata totodata si alte nuante.

Inainte de a detalia mai mult despre motivele semenilor nostri trebuie sa mentionam una dintre marile surprize ale psihologiei motivationale: nimeni nu te poate motiva sa faci ceva! Singurul motiv pentru care faci ceva este propria motivatie, fie ca doresti sa faci asta pentru un obiectiv personal, din cauza unei constrangeri sau datorita unui ajutor neasteptat. Tot ce pot face cei din jurul tau, fie ei parinti, profesori, mentori, prieteni, colegi este sa te influenteze in mod direct sau indirect si sa creeze un anumit context in care tu insuti sa iei decizii. Asadar modul in care te motivezi si perspectivele tale depind doar de tine, iar alegerea unui anturaj potrivit si crearea unui context favorabil dezvoltarii tale pe termen lung devin foarte importante pentru modul in care te vei auto-motiva in viitor.

Din cauza unei psihologii desuete care a adus rezultate mai ales in epocile trecute, acasa, la scoala sau la lucru, uneori cei care ne coordoneaza incearca sa ne impuna o motivatie extrinseca, pe baza de pedepse sau recompense, „de bat sau de morcov” . Pe scurt, daca faci ceva nepotrivit normelor setate primesti batul, in schimb daca urmezi intocmai indicatiile castigi morcovul :) Acest gen de motivatie extrinseca functioneaza in situatiile de criza si poate aduce rezultate, insa doar pe termen scurt. Indata ce omului nu ii mai e teama sau gaseste mai multe beneficii in alta parte, motivatia va disparea. Asadar motivatia extrinseca este importanta pentru situatiile urgente, pentru supravietuirea individului atunci cand contextul o cere. Rolul ei este unul limitat si aceasta nu ar trebui sa mai primeze intr-o societate/organizatie dezvoltata si matura.

O forma evoluata a motivatiei este cea intrinseca, care aduce beneficii pe termen lung si contribuie la dezvoltarea armonioasa a persoanei.

Motivatia intrinseca are 3 surse primare: autonomie, maiestrie si scop inalt. Acestea acopera motivatiile primare enumerate mai sus, valabile tuturor mamiferelor, adaugand si ceva in plus. Autonomia este subinteleasa, iar maiestria poate asigura intr-o societate dezvoltata siguranta, statutul si reproducerea.

Scopul inalt (higher purpose) este probabil tipul de motivatie specific doar omului, prin care acesta doreste imbunatatirea conditiilor de viata pentru semenii sai, pentru natura si planeta. Scopul inalt este mai presus de beneficiul individului.

Asadar, citind acest articol, unde se incadreaza motivatia ta de a iti continua studiile? Unde se incadreaza motivatia noastra, a echipei Guide Me, de a te ghida in acest sens? Ce fel de motivatie si sistem de gandire ii determina pe unii oameni sa invete continuu ceva nou pentru intreaga viata? Raspunsurile nu sunt unele simple, insa speram ca te-am motivat sa le cauti.