Adeseori ne aflam in situatia in care trebuie sa facem o prezentare, fie ea in scris, oral sau in mediul digital. Uneori trebuie sa ne prezentam pe noi, alteori sa acoperim o anumita tema.  In unele situatii e necesar sa argumentam de ce suntem pregatiti pentru un loc de munca iar in altele sa dezvoltam un subiect sau sa demonstram ca meritam o anumita nota in cadrul unui examen.

 

In toate aceste situatii un prim pas important este sa avem un plan, o structura clara a prezentarii. Indiferent de suportul folosit – slide-uri powerpoint, o tabla sau o simpla foaie de hartie – planul trebuie bine definit intai in mintea noastra.

 

Atunci cand ideile sunt clare pentru prezentator, exista o sansa mult mai mare ca publicul sa inteleaga mesajul. Un vechi proverb spune ca indiferent ce ai prezenta sau demonstra, ai inteles cu adevarat doar daca ii poti explica bunicii :) Totodata prezentatorul are o alta siguranta in expunere atunci cand intelege ce comunica si se concetreaza pe ideile principale.

 

In continuare vom nota cativa pasi simpli: o introducere, cateva puncte esentiale pe care vrem sa le atingem si o concluzie, urmata eventual de observatii personale.

 

Ai mare atentie sa subliniezi in mesajul tau maxim 5 idei de baza, pe care eventual sa le repeti in timpul prezentarii si inca o data la final. In general publicul isi aminteste exact acele cateva idei si impresia pe care a lasat-o prezentatorul.  Se spune popular ca repetitia este „mama invataturii” si asta ramane valabil intr-o prezentare. De asemenea daca prezentatorul este increzator si el insusi convins de mesajul transmis atunci sansele ca acesta sa convinga cresc, asa cum am precizat si mai sus….

 

Dupa cum poate ai observat si eu am repetat deja aceste 2 prime cerinte: exprima clar si convingator ideile principale si apoi repeta-le pana cand publicul nu le mai poate uita :)

 

In introducere putem descrie pe scurt contextul prezentarii, putem incepe cu o gluma pentru destindere daca situatia o permite sau, in lipsa de alte idei, putem prezenta succint care sunt punctele pe care urmarim sa le atingem (pe care apoi le vom repeta si dezvolta pe parcurs).

 

In incheiere putem trage concluziile, putem veni cu exemple care sa intareasca ideile sau putem din nou, cum intuiti deja, sa repetam pe scurt punctele principale, insa intotdeauna este indicat sa avem si un indemn catre o actiune.

 

Daca pana acum ne-am concentrat asupra mesajului, un alt aspect important in cadrul unor prezentari este suportul. Fie ca acesta este fizic sau virtual, paginile nu trebuie sa fie prea incarcate. Intr-o prezentare mai putin inseamna mai mult. Mesajul trebuie sa reiasa dintr-o imagine sau un grafic sau un mesaj concis. Altfel atentia publicului va fi rapid pierduta sau publicul se va stradui sa citeasca slide-ul si nu va mai acorda atentie prezentatorului.

 

Vom incerca in continuare sa oferim un exemplu: dorim sa transmitem printr-o prezentare de 2 minute ca livada cu meri din orasul Merisani* produce cele mai mari si aromate mere, crescute intr-un mediu nepoluat, . Vom simula si un suport de slide-uri/pagini animate.

 

Introducere:

Merele se gasesc oriunde, insa cele mai mari, aromate si atinse doar de natura cresc la Merisani*. Se spune ca primii oameni tot in Merisani au gustat intaiul mar :)

Sursa foto 1.

 

Idea 1: Merele din Merisani sunt atat de mari, incat uneori oamenii abia le pot cuprinde in palme.

Sursa foto 2.

 

Idea2: Merele din Merisani sunt atat de dulci si aromate incat mireasma lor atrage pe oricine.

Sursa foto 3.

 

Idea3: Merele din Merisani sunt atinse doar de natura.

Sursa foto 4.

 

 

Concluzia: Vrei sa mananci mere mari, aromate si bio?** Intra chiar acum pe www.merisani.merebabane.ro si comanda-le online sau viziteaza-ne in paradisul Merisani ca sa gusti natura! ***

 

 

In speranta ca acest articol te-a ajutat sau macar amuzat putin, iti uram sa ai parte de cat mai multe prezentari reusite!

 

 

  *         Atat numele cat si site-ul localitatii Merisani sunt fictive, fara referire la o localitate anume, doar cu scopul de a oferi un exemplu in acest articol

 **       Am repetat ideile

***     Am indemnat la o actiune

 

 

  1. https://www.dreamstime.com/stock-illustration-adam-eve-eden-holding-apple-image68693320
  2. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/dec/05/big-apples-unusual-weather-produces-fruit-twice-the-normal-size
  3. https://depositphotos.com/stock-photos/3d-wasp.html
  4. https://es.123rf.com/photo_45242344_manzanas-rojas-en-los-%C3%A1rboles-en-el-huerto.html